Stress og homøopati

Det handler om dine hormoner

Der bliver skrevet meget om stress i pressen for tiden, og jeg synes at jeg ville give mit besyv med. Stress er en oprigtig trussel for et langt og indholdsrigt liv, men det er også en ret seriøs advarsel om at man er kommet i farezonen for nogle alvorlige sygdomme. Og stress påvirker i høj grad kvinder mest, simpelthen fordi vores hormon balance er mere kompliceret end mænds.

Men lad os starte med at snakke kort om hvordan man har det hvis man IKKE er stresset.

-man er glad
-man har masser af energi
-man sover godt
-man har lyst til sex
-man stråler
-immunforsvaret virker godt
-fordøjelsen virker godt

Og kroppen har alt potentiale til at have det præcist sådan, fra engang i de tidlige 20’er til man er godt inde i 70’erne og måske endnu længere.

Men det morderne liv giver os langt mere stress end man kan forvente af os vi kan håndtere og bevare vores sundhed på samme tid. Og dette er specielt fremtrædende for kvinder fra sidst i 30’erne eller 10-20 år før overgangsalderen.

Den kvindelige hormonbalance er det system der er mest følsomt overfor stress. Og den moderne kvinde er udsat for enorme mængder af stress og pres (ikke mindst fra hende selv), og når hun når til overgangsalderen så er hendes hormonsystem udbrændt. Og et udbrændt hormonsystem betyder ubalance i hormonerne. Nu eller senere.

Hormonerne er det barometer der udtrykker bedst hvordan kvinden har det grundlæggende og overordnet.

INDIKATIONER PÅ UBALANCE
Hvis der er ubalance i hormonerne så opleves det igennem følgende symptomer:

-PMS
-udmattelse
-lavt eller manglende sex drive
-barnløshed
-uregelmæssig menstruation
-fibromer, endometriose
-insulinresistens
-vægtøgning
-depression og angst
-søvnbesvær
-stofskifteproblemer
-svedeture
-hårtab

80% af alle kvinder oplever et eller flere af de ovenstående symptomer, og accepterer at det er en del af det at være kvinde. Og til det kan jeg kun sige: Du behøver ikke at have det sådan!

SYGDOMME
Lad os kigge på hvad det er for nogle sygdomme vi får som kvinder, og som alle er påvirkede af vores hormonbalance og dermed stress.

1. Hjerte-kar sygdomme
Faktisk dør over 27% af os af en hjertekarsygdom. Og af de kvinder der får et hjerteanfald, der dør 42% af dem inden for et år. Og når en kvinde får et hjerteanfald, så er risikoen for at dø dobbelt så stor som når en mand får det. 2/3 af de kvinder der får et hjerteanfald har ikke noteret sig nogle symptomer før der advarede om at der var et hjerteanfald på vej.
Det er vigtigt i denne forbindelse at kommentere på forskellen mellem mænd og kvinder når det kommer til hjerte-kar sygdomme. Det viser sig at kvinder og mænd har forskellige typer hjerteanfald. Mænd får mest hjerteanfald pga. blokeringer i arterierne (blodprop), og kvinder pga. hjertekrampe (angina pectoris). Desværre er den forskning der ligger grund for viden og information om hjerteanfald sjældent kønsbestemt, på trods af den tydelige forskel. Det er naturligvis en kæmpe forskel på de to typer lidelser. Den ene er konsekvensen af aflejringer fra blodårene og den anden en krampelignende sammensnævring af blodårene. Og når man er kvinde så er det hovedsageligt den sidste man skal tænke på, når man vil forebygge.

2. Brystkræft
Kræft er den største dødsårsag i dag, efter hjerte-kar sygdomme. Der er mange faktorer der spiller ind når vi taler om kræft; livsstil, vægt, næring, alkohol osv. I homøopatien kigger vi meget på hvad der har været undertrykt, både rent symptom mæssigt og naturligvis følelsesmæssigt, men det er helt individuelt fra person til person. Men en af de ting vi ved er at øget østrogen, øger risikoen for brystkræft og ligeså gør progesteron. Og det er hormoner der tilbydes ofte hos lægen.
Provera er et syntetisk progesteron produkt som bl.a. bliver tilbudt kvinder med uregelmæssige blødninger i forbindelse med hormonelle forandringer. Man har siden fastslået igennem forskning at høje doser af progesteron giver en øget risiko for brystkræft. Faktisk blev et studie stoppet da man hurtigt kunne konstatere en radikal øget risiko for brystkræft (over 3 gange højere), sammenlignet med en gruppe der får en lav dosis eller ingen progesteron. Det bliver dog stadigt udskrevet, med den vejledning at det skal kun være til korte perioder. Realiteten er dog at flere er på dette præparat i længere tid.
Lægeordinerede hormoner fremstilles syntetisk og er ikke det samme som dine naturlige hormoner. Vær skeptisk når det kommer til lægeordinerede hormoner, og stil dine allermest kritiske spørgsmål lige her, hvis du overvejer at tage imod hormonbehandling. Du skal vide hvad det er du får og hvad der kan være af bivirkninger.

3. Osteoporose
Når man har nedsat østrogen, så kan udviklingen af osteoporose øges. Man kan så tilføre østrogen (det anbefales dog ikke i dag mere) og bremse osteoporose. Men vi har allerede lært at øget østrogen kommer med andre komplikationer og det er næppe en god løsning. Tager man ekstra kalk, skal man huske at tage det inden man går i seng for optimal optagelse i kroppen (og måske hjælper det på nattesøvnen) og man skal sørge for at få sig bevæget. Ens hormon system er ikke ‘i stykker’ fordi man er i overgangsalderen. Et velfungerende hormonsystem, virker også i og efter overgangsalderen og giver kvinden de hormoner hun har brug for. Det er udbrændtheden og stress der skaber problemerne. Vanskelige symptomer i overgangsalderen er med stor sandsynlighed en bivirkning af stress, og det er stress der skal behandles.

4. Depression
Hvis man har lave østrogen værdier, så føler man sig ked af det og oplever måske en følelse af håbløshed. Østrogen booster din serotonin som holder depression udenfor og hjælper dig til at sove bedre. Det opbygger GABA som er en beroligende neurotransmitter og det højner endorphin niveauet.

Og har man et godt niveau af progesteron så sover man godt og man føler sig balanceret.

Er man deprimeret så kan det også være en indikation af forhøjet cortisol. Cortisol er også med til at holde på fedtet omkring maven og kan give cravings efter sukker. Forhøjet cortisol er også indikeret ved at man har ’en kort lunte’, er ekstremt træt og har et lavt eller ikke eksisterende sexdrive. Cortisol udskilles via binyrerne, som en del af stressreaktionen. Man kan sige det er vores ‘fight or flight’ reaktion der sidder her. Det er fint hvis vi møder en løve der vil æde os! Men hvis det er fordi vi er sent på den til at hente (igen) eller fordi vi er overbebyrdede på arbejdet eller lever med en angsttilstand der kontant holder os oppe på mærkerne, så er der ikke noget at sige til at vores binyrer bliver overbelastede og at vores krop reagerer derefter. Det gode er, at det kan behandles.

HOMØOPATI OG HORMONER
Homøopati er en aktivering af dit eget system, og det er derfor at foretrække over en mekanisk hormonbehandling (selvom det er med naturlige hormoner). Hormonsystemet er meget sensitivt og begynder du at påføre hormoner udefra igennem medicinering, så gør du dit eget system passivt. Har man brug for hormoner på den måde, så skal man naturligvis tage imod det, men jeg foreslår at man venter så langt tid som muligt med denne type behandling. Det er lidt som organtransplantation: Man venter så langt tid som muligt med at operere, da det eget syge organ er bedre end et transplanteret organ. Vent med det, længst muligt og tag imod det med taknemlighed når du bliver nødt til det.

Med homøopatien kan jeg også gå ind og arbejde med forskellige områder af dit helbred. Jeg kan f.eks. behandle sin søvn, de enkelte organer som påvirker dine hormoner, din fordøjelse, PMS, udbrændthed osv. Og for hvert et område der forbedres, betyder en forbedring af dit overordnede helbred.

Og forhåbentlig så kan jeg også hjælpe dig til at lette noget af det pres som ofte ligger før stress. Stærke kvinder sætter høje forventninger til sig selv og ender måske med at få nogle af de stress symptomer som er nævnt i denne nyhedsmail. Og enhver behandling som jeg giver til kvinder med stress symptomer, er med det mål at få mere fred ind i hverdagen. På sigt. Stress er det som jeg kalder en ‘opretholdende årsag’, og for at symptomerne kan reduceres rigtigt, så skal der fjernes nogle af de ting der stresser. Man må begynde at sortere i sit liv, og bruge tiden på de ting der er vigtige, og glemme nogle af de mindre vigtige ting. Til dette er meditation uden tvivl den bedste medicin. Lige som yoga er det. Og jeg anbefaler det! Det er ikke sikkert at det er så nemt at starte med dog, og det kan hurtigt bare blive ‘en ting mere jeg skal gøre’. Også dur det ikke. Men hvis man er åben overfor det, så kan homøopatien også hjælpe med dette, og være en sten på vejen hen i mod et liv, hvor der også er plads til denne type praksis.

Jeg anbefaler desuden at hvis man er stresset, at man tager fiskeolie, høje doser vitamin C og en god multivitamin hver dag som det mindste. Og nærmer du dig overgangsalderen og/ eller oplever du, at du sover uroligt, så tag en kombination af kalcium og magnesium lige inden sengetid. Men, vær bevidst om at det du i virkeligheden skal, er at reducere stress i din hverdag. Og selv om det ser ud som om at det er helt umuligt, så lover jeg dig at det godt kan lade sig gøre med lidt hjælp på sidelinjen.

Jeg kan ikke lige lade være med at dele et af mine yndlings-zen-citater her til sidst:

“Du skal sidde i stilhed 20 minutter hver eneste dag. Og hvis du ikke har tid til det, så skal du sidde i en time.”

Tak fordi du tog dig tid til at læse mit nyhedsbrev. Jeg håber at du synes det er inspirerende. Og du er naturligvis velkommen til at ringe eller skrive til mig hvis der er noget fra denne mail du har lyst til at høre mere om.

Kærlig hilsen,
Mette

Forfatter Mette Mitchell

Homøopat, BSc (hons), LCHE, MDSKH, RAB

One thought on “Stress og homøopati

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s