Mine svar til en nysgerrig og videnbegærlig 3.g’er om homøopati og høfeber

Ud fra dit synspunkt, hvad er det, der gør, at homøopati for nogle mennesker er en bedre behandlingsmulighed end allergimedicin?

Allergimedicin er en symptombehandling, der som udgangspunkt ikke behandler den bagvedliggende årsag til lidelsen. Man har lissom opgivet at gøre andet end blot at dulme symptomerne. Det er utilfredsstillende for mange, og især hvis man oplever bivirkninger af den konventionelle behandling (som oftes at man bliver døsig). I øvrigt så kan man godt kombinere homøopati med konventionel behandling, det er ikke sådan at man skal vælge det ene eller det andet. Jeg opfordrer mine patienter til at bruge antihistamin de dag hvor intet andet virker. At blive rask indefra, så man ultimativt bliver helt symptomfri er ikke en hurtig process, og specielt ikke med høfeber, som ofte har været en lidelse man har haft længerevarende før man opsøger homøopaten.

Kan du fortælle mig om nogle konkrete grunde til at nogle syge mennesker fravælger ”almindelig” medicin til fordel for homøopati?

Mange der kommer til homøopaten, kommer efter de har forsøgt sig med lægens hjælp, og de har fundet denne utilfredsstillende. Hvis patienterne følte sig ordenligt betjente af lægerne og fik det tilstrækkeligt bedre af lægernes behandling, så ville vi jo ikke have noget at lave som alternative behandlere.

Nogen kommer også fordi de har valgt at undgå medicin med bivirkninger helt bevidst, og indtil det er absolut den sidste udvej. Mange har rigtig gode erfaringer personligt med kostomlægninger, kosttilskud og andre former for alternative behandlingsmetoder, og bruger derfor alternativ medicin lige så naturligt, som andre går til lægen.

Der er også mange der føler at lægens behandling er for ‘mekanisk’, og at deres følelser og observationer ikke tages med i lægens betragtninger. Mange føler at de bliver ‘fejet af’ af lægen, og ikke kommer til orde. I den homøopatiske konsultation har vi god tid, og kan få talt om det hele, inkl. strategier til få bedre søvn måske, hvad man bør undgå i kosten eller hvilke kosttilskud der måske kunne afhjælpe. Mange vil gerne vide mere om hvad de selv kan gøre for at afhjælpe deres symptomer, og føler måske det er lidt ‘billigt’ at blive spist af med en pille og en smøre om at der ikke er andet at gøre. Men alt i alt, så tror jeg tror folk bruger det de føler virker bedst.

Hvor stor en del af allergikerne får det bedre?

Heldigvis så er netop homøopati og høfeber et af de områder der er grundig undersøgt videnskabelig evidens. Denne evidens viser at homøopati virker bedre end den konventionelle medicin:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27460/

Screenshot 2018-06-18 09.54.17Screenshot 2018-06-18 09.48.25Screenshot 2018-06-18 09.53.54

Her er en lidt mere let fordøjelig beskrivelse af dette studie: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4040/Homeopathy-works.html

Hvordan vurderer du, at allergikerne har fået det bedre?

Homøopati er en holistisk behandlingsform. Det betyder at hele kroppen tages med i behandlingen og ikke kun der hvor der er ‘udbrud’. Den bedste måde at forklare dette fænomen på har jeg før beskrevet i artiklen ‘den videnskabelige mur’ i bladet ‘Sund Forskning’. Her fra artiklen (Du kan læse hele artiklen her: den videnskabelige mur): ”

Problematikken i dette vises godt igennem de publicerede resultater fra et forskningprojekt om behandling af kræft med homøopati. Studiet var en ’double blinded placebo controlled trial’, hvilket som udgangspunkt er kendetegnet ved at være god standard af forskning.

I forsøget startede forskere med at inficere en gruppe rotter med prostatakræft, for efterfølgende at give halvdelen af gruppen fem udvalgte homøopatiske lægemidler. Derefter fulgte de kræfttumorerne i rotterne over fem uger. Resultatet af det viste, at forekomsten af cancer og størrelsen på eventuelle tumorer var stærkt reduceret i gruppen, der fik homøopatiske lægemidler, i forhold til gruppen, som ikke fik disse eller et placebo. Der var endda en tydelig forskel imellem de to grupper, og de fik skabt det, man må kalde et optimistisk resultat. Denne form for forsøg, kendetegnes ved at være ’in vivo’. Det betyder blot, at forsøget er foretaget i levende væsner.

Forskergruppen bag forsøget valgte at gentage samme forsøg, men denne gang ’in vitro’, dvs. i et reagensglas. I teorien skulle de kunne gentage resultaterne fra ’in vivo’. De isolerede kræftcellerne fra rotterne for at teste, hvad der ville ske, når de blev udsat for homøopatiske lægemidler i et reagensglas. Her viste det sig, at de homøopatiske lægemidler ingen effekt havde på kræftcellerne.

Det er fordi at homøopatien har brug for en kompleks organisme for at virke. Lægens allopatiske medicin bekæmper de synlige symptomer, hvor homøopatien stimulerer kroppens eget forsvarsystem, så den selv kan slippe af med symptomerne. I mine kredse siger vi også, at den allopatiske medicin kun behandler symptomerne, hvor vi i den holistiske medicinform behandler selve årsagen, og at kroppen derefter selv retter op på symptomerne. I lægefaglige kredse er det en sindssygt provokerende udtalelse at komme med.

Men når vi læser om et eksperiment som det ovennævnte, må vi overveje, at det er muligt, at rotternes eget immunforsvar blev sat igang gennem stimuli fra de homøopatiske lægemidler. Og at organismen ’rotte’ derfor reagerede og slap af med, eller reducerede, problemet ’prostatakræft’.”

Hvad bliver der gjort for allergikerne, der ikke får det bedre?

Der findes mange rigtigt gode alternativer til antihistamin. Bl.a. urtemedicinen Luffa, som er taget af hylderne i Danmark, netop fordi det virker så godt på høfeber symptomer. Ja, du læste rigtigt. Når et middel virker rigtigt godt på bestemte symptomer, og produktet er blevet omtalt som havenede effekt på disse symptomer, så forvandles midlet fra at være et kosttilskud til at være medicin, reguleret under lægemiddelsstyrelsen. Og for at et middel der er reguleret under lægemiddelstyrelsen kan forhandles lovligt i Danmark, så skal der produceres evidens i form af 2 double blinded placebo controlled trials. Og disse er for dyre og omfattende at fremstille, set i det lys at man ikke kan få patient på naturligt forekommende midler, og dermed ikke kan sikre investeringen i denne forskning. Hvis du vil læse mere om dette så søg på fødevarestyrrelsens hjemmeside. Men vær forberedt på at navigere i en jungle. Du kan også få et mere forståeligt overblik her:

Screenshot 2018-06-18 12.03.14.png

https://www.youtube.com/watch?v=rCtw8BauxK0

Tak for dine spørgsmål som var så gode at jeg vil bruge disse og mine svar i et blog oplæg. Mange tak for din interesse i homøopatien.

Kærlig hilsen fra Canada.

 

 

Forfatter Mette Mitchell

Homøopat, BSc (hons), LCHE, MDSKH, RAB

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s