Det lille hus på prærien IRL – livet i Canada

Når man kører langs landevejene her, så støder man på de originale nybyggeres træhytter hele tiden. Der er god plads her, så det er ikke nødvendigt at rive noget ned, før man kan bygge noget nyt. Man bygger bare ved siden af. Og derfor er det slet ikke usædvanligt at se de originale (og faldefærdige) træhuse. Jeg synes det er sindssygt spændende. Det er fuldstændigt som ‘det lille hus på prærien’. Det er ‘det lille hus på prærien’.

Hvis man gad, så kan man bare stoppe op, og kigge indenfor i disse forladte historiske monumenter. Og det er skidespændende når man gør det. Og endnu mere når man kan gøre det med en personlig historie.

Brian’s mor, Muriel, voksede op i et træhus med jordgulv, på prærien. Hun gik i en skole med kun eet klasselokale. Hun overlevede tørke, lange vintre og tog fra gården for at læse landbrug på universitetet, som en af de første kvinder. Og vi tog tilbage til hendes barndoms hjem, eller det der er tilbage af det, for at sprede hendes aske for lidt tid siden.

Huset hun voksede op i var væk, men vi fik udpeget stedet hvor det havde stået, af familen der bor på gården i dag. Hønsehuset stod der endnu, og det var spændende at se. Den ældre generation af familien, som var med for at sprede asken, fortalte hvordan alle havde hjulpet med at bygge denne moderne bygning med cementfundament. Det stod ganske klart i erindringen. Det var stort at træde indenfor, og betragte det flotte stykke håndværk bygningen består af. Dybt fascinerende.

Hønsehuset
Hønsehuset
Hønsehus
Se det smukke træarbejde tæt på

Inden vi tog fra gården, samlede jeg nogle frø, vi kan så i vores nye have. Jeg var så heldig også at få nogle frø fra fra en enorm syrenbusk, som stod stor og smuk lige ved siden af, hvor den gamle gårdbygning havde stået. Vi fik forklaret at denne busk var blevet plantet, mens Brian’s mor boede der, så den ville være så skøn at have på vores nye grund. Og ellers er der lidt vilde blomster, som jeg påtænker skal sås rundt om huset og garagen, ud mod vejen.

40161851_1939377806362285_8096707200631701504_n-e1535390184653.jpg
Kryds fingerer for at jeg kan få disse til at gro 

Senere på dagen, kørte vi forbi den skole Muriel havde gået på som barn, og den skole som gav hende fundamentet for at læse på universitetet senere. Hvis du har set ‘det lille hus på prærien’, så er det ikke meget anerledes, end den skole du kender derfra.

Hvis bygningen havde stået i Danmark, så havde den været aflåst. Men her er denne forladte skolebygning, bare en af mange. Døren kunne åbnes, og selvom vi lige måtte spørge hinanden om det nu var sikkert at gå derind, så gjorde vi det alligevel. Og vi blev belønnet med et sus af historie.

Her var vi i Muriel’s skole. Big Valley School. Vi havde alle mødt Muriel i levende live, og nu var vi på besøg i hendes liv, som var så anderledes end det liv vi kender.

2018-08-25 18.10.32
Big Valley School
2018-08-25 18.09.10
Indenfor i klasselokalet
2018-08-25 18.08.34
Tavlen giver en god fornemmelse af rummet
2018-08-25 18.08.51
Kælderen havde jordgulv

Jeg er dybt fascineret af historien om nybyggerene her, på godt og ondt. Det er spændende at lære vores nye land at kende, fra det historiske perspektiv også.

Miko har også været på sommerskole i ‘den gamle by’, som her hedder Fort Edmonton. Det er et kæmpe område, med mange historiske bygninger, nogle originale og andre genopbyggede. Alt er udendørs og man kan gå fra hus til hus og tale med dem der bor der. Det hele er iscenesat med levenede butikker og et utal af skuespillere der venligt tager imod. Det stikker ikke helt den ægte oplevelse vi havde med Muriel’s barndomshjem og skole, men det er bestemt også en fantastisk oplevelse.

Og nu vi var der, så slog vi også lige et smut forbi fotografen, sammen med min mor og Brian’s far. Og det kom der det her herlige billede ud af. Det kan godt være det var mig der synes det var mest sjovt, men vi havde altså en skøn dag på Fort Edmonton allesammen. Og vi nåede det lige på falderebet, da de lukker ned i 3 år for at renovere. Og det er ikke et sekund for tideligt, at de har besluttet sig for at tilføje et kæmpe område, hvor historen om Canada’s first nations, altså dem der var her før alle os andre, vil blive fortalt.

2018-08-23 15.00.42-1
Jeg elsker bare det billede!!

Forfatter Mette Mitchell

Homøopat, BSc (hons), LCHE, MDSKH, RAB

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s